Festival Atmosféra 2023

Už tretím rokom je Nadácia Orange jedným z hlavných partnerov obľúbeného rodinného Festivalu Atmosféra, ktorý sa uskutočnil počas uplynulého víkendu (4.-6.8.2023) v Hontianskych Nemciach. Aj napriek nepriazni počasia priniesol tento multižánrový festival svojim návštevníkom pestrý program plný dobrej hudby a zaujímavých diskusií.

Čo ponúkla Zóna Nadácie Orange?

Naša Nadácia Orange prinesla na festival Atmosféra svoju vlastnú zónu, ktorá bola opäť oázou pokoja a oddychu, tvorivosti, či priestoru na osobné rozhovory, nielen s členmi nadačného tímu ale aj s Marekom Madrom, riaditeľom organizácie IPčko. Účastníci festivalu si tak mohli oddýchnuť v pohodlných tuli vakoch, občerstviť sa vďaka osviežujúcej citronáde, načerpať energiu a zároveň sa dozvedieť viac o dlhodobých aktivitách našich partnerských organizácií.

Lab s podporou Nadácie Orange

V Zóne Nadácie Orange bol pripravený aj obľúbený Lab kútik, v ktorom si na svoje prišli všetky tvorivé duše, ktoré si mohli vyskúšať prácu s najmodernejšími digitálnymi technológiami ako sú 3D tlačiarne, laser alebo lis na odznaky. Tvorivé aktivity a praktický workshop sa aj tento rok tešili veľkému záujmu zo strany detí a mladých ľudí, ktorí využili príležitosť a pretavili svoje kreatívne návrhy do personalizovaného odznaku alebo dreveného prívesku, či mali možnosť bližšie sa zoznámiť aj s ďalšími aktivitami, ktoré Lab ponúka. Ak ste ho predsa len nestihli navštíviť, môžete tak urobiť priamo v jeho priestoroch v bratislavskej Starej tržnici. Lab je skrátka miesto, kde myšlienky dostávajú tvar.

REcyklujeme

Vedeli ste, že sa každý rok vyrobí približne 1,5 miliardy mobilov? Zrecyklovaných je však len 1 – 2 %. Tisícky mobilov ležia nečinne v našich zásuvkách, pričom by sme pre nich mohli nájsť iné využitie. A práve preto sme sa v spolupráci s Orangeom rozhodli  do našej zóny priniesť aj recykláciu starých, nepotrebných telefónov. O ich ekologickú likvidáciu sa postará Orange a zároveň za každý odovzdaný kus daruje 50 centov neziskovej organizácii INCIEN – Inštitút cirkulárnej ekonomiky.

Každý, kto nám do zóny priniesol svoj starý, nepotrebný mobil bol automaticky zaradený do súťaže o vstupenku na festival Atmosféra 2024. Svojich zákazníkov Orange odmenil aj benefitom 10 GB dát alebo 5 € poukážkou na www.martinus.sk. Všetkým, ktorí sa zapojili do našej recyklačnej aktivity ďakujeme a výhercom vstupeniek na budúcoročný festival aj touto cestou gratulujeme.

Diskusia Nadácie Orange

Svoje odpovede na otázku čo s tým, keď sa dieťa uzatvára do online sveta?, mohli návštevníci festivalu získať počas našej diskusie v srdci prírody – na stagei Diskuského lesa v sobotu, 5. augusta. Zazneli odpovede na otázky, ako byť pre deti dobrým sprievodcom na internete, pred čím a ako by sme ich mali chrániť, ako internet ovplyvňuje ich sebahodnotu, názory a vzťahy, či sa príliš uzatvárajú do online sveta a čo robiť, ak si s tým my rodičia nevieme rady.

Tieto praktické odporúčania a tipy si účastníci vypočuli priamo od Mareka Madra, psychológa a riaditeľa organizácie IPčko, ktorého diskusiou previedla naša správkyňa Andy Ungvölgyi: ,,S Marekom som o bezpečnosti detí na internete diskutovala viackrát. Pred samotným festivalom som sa kolegov v Orangei pýtala, čo by ich najviac zaujímalo. Ich otázky ma utvrdili v tom, že tieto otvorené, verejné debaty majú význam aj preto, že problémy sa opakujú, deti rastú a my rodičia čelíme novým situáciám. Aj preto je Marekovo rozprávanie na možno zdanlivo rovnaké témy vždy nové, iné a prínosné. Ďakujeme, Atmosféra, že sme ho s Nadáciou Orange mohli priniesť aj tvojím návštevníkom.“

Pre všetkých, ktorí by sa o téme bezpečnosti detí na internete, ktorej sa v spolupráci s Orangeom venujeme dlhodobo chceli dozvedieť viac, odporúčame navštíviť www.beznastrah.online alebo si naštudovať rovnomennú knižnú publikáciu, ktorú bolo možné získať aj priamo na festivale a ktorá je dostupná aj v kníhkupectvách.

Sme veľmi radi, že sme mohli byť aj tento rok súčasťou tohto čarovného festivalu a aj napriek nepriazni počasia, ktorá prinútila organizátorov festival predčasne ukončiť, sme mohli opäť priniesť Zónu Nadácie Orange a priblížiť tak aktivity, ktorým sa v rámci Nadácie Orange s láskou venujeme.

Aj touto cestou ďakujeme celému tímu Atmosféry za veľmi dobre, s ohľadom na bezpečie všetkých účastníkov, organizačne zvládnutý festival, na ktorý sa už teraz tešíme opäť o rok.

Tím Nadácie Orange

Minulé ročníky