Festival Atmosféra 2022

Aj tento rok sme boli jedným z hlavných partnerov Festivalu Atmosféra, ktorý sa konal v Hontianskych Nemciach 5. – 7. augusta 2022.

Spolu s IPčko sme preniesli na festival časť Klubu Machovisko, kde ste sa mohli porozprávať s odborníkmi na tému internetovej bezpečnosti. Zároveň sme pripravili aj workshopy Lab powered by Nadácia Orange, v rámci ktorých ste si mohli vyskúšať najnovšie stroje ako 3D tlačiarne a laser cutter.

Okrem zóny Nadácie Orange sme pre vás pripravili zaujímavú diskusiu Ako na digitálne rodičovstvo.

Jedinečné Machovisko

V spolupráci s IPčko sme preniesli na festival čas Klubu Machovisko, ktoré sme spolu s IPčko otvorili minulý rok v Bratislave, s cieľom reagovať na aktuálnu potrebu poskytovania diskrétnej pomoci pre mladých ľudí s duševnými ťažkosťami. Tie často spôsobujú aj nástrahy digitálneho sveta, na čo spolu s Orangeom dlhodobo upozorňujeme viacerými aktivitami prostredníctvom či Festivalu pre dušu, špecializovanej webstránky beznastrah.online, či príručky Bez nástrah online, ktorá je dostupná v kníhkupectvách a mohli ju získať aj návštevníci festivalu.

Osobne o online svete

V srdci prírody, na stagei Diskusný les, sa rodičia mohli dozvedieť ako na digitálne rodičovstvo.

• V bežnom živote rodičia upozorňujú svoje deti na nástrahy reálneho života a prirodzene tieto témy otvárajú. Avšak fungovanie v online priestore zatiaľ takou prirodzenou súčasťou rozhovorov v rodinách nie je, čo častokrát spôsobuje, že deti vpúšťame do online sveta neskúsené. V spolupráci s odborníkmi z IPčkaMarekom Madrom a Zuzanou Juránekovou sme priniesli rady, ako sprevádzať deti online svetom tak, aby ostali v bezpečí.

Lab powered by Nadácia Orange poskytol praktický náhľad na moderné digitálne technológie, ako 3D tlačiareň alebo laser cutter, z ktorého si návštevníci mohli vyrobiť drevený prívesok. Pre kreatívne duše boli v zóne Nadácie Orange pripravené antistresové maľovanky či muzikoterapia. Oddych dožičila relaxačná zóna s tuli vakmi, kde si každý mohol vychutnať osviežujúce limonády či kávu.

Špeciálne inštalácie v  zóne Nadácie Orange

Zóna Nadácie Orange bola na festivale Atmosféra opäť najmä oázou pokoja a oddychu, priestoru na osobné rozhovory z odborníkmi z IPčka. Novinkou tohto ročníka boli dve inštalácie – zrkadlová stena, s nápisom „You are good enough“, pred ktorou sa návštevníci mohli odfotiť a pripomenúť si, ako veľmi je pre vnútorné prežívanie prijímať sa takými ako sú. Nadácia Orange priniesla na festival aj jedinečnú objímaciu stenu, kde si ktokoľvek mohol prísť po vrúcne objatie, ktoré navodí pocit bezpečia, dobrú náladu, znižuje stres a vplýva na našu celkovú pohodu.

Počas festivalu mohli zákazníci Orangeu posielať ľubovoľné SMS na krátke číslo 808 a prispieť tak organizácii IPčko sumou 1 euro. Výťažok bude použitý na psychologickú pomoc mladým ľuďom.

Tešíme sa na ďalší ročník.

Minulé ročníky