Lab – miesto, kde myšlienky dostávajú tvar

Sme radi, že vám môžeme predstaviť priestor Lab, kde sa môžu stretávať a naberať nové digitálne zručnosti študenti, mladí profesionáli, ale aj široká verejnosť.

Lab v centre Bratislavy sme vybavili najmodernejšími technológiami. Oficiálne otvorenie sa uskutočnilo 14. marca 2016 za účasti hostí Nadácie Orange a prezidenta SR Andreja Kisku.

V roku 2017 sa nám úspešne darilo so zaškolovaním verejnosti v oblasti digitálnej fabrikácie. Záujem zo strany ľudí využívať dielňu a stroje je veľký. Tešíme sa tiež zákazkám na výrobu rôznych prototypov. Počas roka sme sa venovali vzdelávacím formátom ako Makers of Slovakia, stuDIYo, KID, či rôznym workshopom nielen pre školy. Účastníci workshopov sa naučili nielen pracovať s našimi strojmi a vytvorili si pekné dizajnové kúsky, ale zároveň si u nás v dielni oddýchli od práce a bežných starostí.
Zapojili sme sa aj do projektov ako je Noc výskumníkov, Biela Noc, Dobrý trh a Urban Market.

Detské workshopy sa organizujú striedavo v sobotu alebo v nedeľu počas víkendov. Najväčší úspech mal workshop "Svietiace roboty". Zapojili do programu Meet and Code pre deti, v rámci ktorého sme zorganizovali 3 workshopy, zamerané na základy robotiky, fungovania elektrických obvodov a prácu s Arduinom.

Coworkingovú časť kaviarne využíva na prácu čím ďalej tým viac freelancerov. Priestor je využívaný rôznymi neziskovými organizáciami, inštitúciami a firmamy na usporiadanie prednášok, diskusií či tlačových konferencií.

Ako funguje Lab?

Lab sme otvorili pri príležitosti našich 17. narodením. Nachádza v priestoroch bratislavskej Starej tržnice na Námestí SNP 25.

Lab v priestoroch bratislavskej Starej tržnice je rozdelený do dvoch priestorov. V hornom priestore je laserová rezačka, 3D tlačiareň či ploter. Návštevníci nájdu v tomto priestore okrem strojov i obchod s drobným spotrebným materiálom, k dispozícii tiež majú študijné materiály, knihy, časopisy, návody, aj hotové produkty, ktoré v Labe vznikli. V suterénnych priestoroch sú umiestnené hlučnejšie stroje na spracovanie dreva, frézy, píly, mikropočítače a ďalšie technológie určené na digitálnu fabrikáciu.

Lab je prístupný širokej verejnosti každý pracovný deň od 8.00 do 22.00 hod. Funguje aj pre členov, ktorí si za malý poplatok môžu zarezervovať pravidelné časy na prácu s jednotlivými strojmi.

Lab je súčasťou medzinárodného programu Solidarity FabLab a vznikol s podporou Orange Foundation. Pri jeho vzniku spojili svoje sily Nadácia Orange, Aliancia Stará Tržnica a Connect, aby vytvorili priestor pre verejnosť, nadšencov nových technológií a kreatívcov.

Informácie o pripravovaných podujatiach budú priebežne zverejňované na webstránke www.lab.cafe či facebookovom profile Labu, alebo na našej web stránke.

Tešíme sa na vás.