Otvorili sme Lab – miesto, kde myšlienky dostávajú tvar

Sme radi, že vám môžeme predstaviť nový priestor Lab, kde sa môžu stretávať a naberať nové digitálne zručnosti študenti, mladí profesionáli, ale aj široká verejnosť.

Lab v centre Bratislavy sme vybavili najmodernejšími technológiami. Oficiálne otvorenie sa uskutočnilo 14. marca 2016 za účasti hostí Nadácie Orange a prezidenta SR Andreja Kisku.

Lab sme otvorili pri príležitosti našich 17. narodením. Nachádza v priestoroch bratislavskej Starej tržnice na Námestí SNP 25.

Lab v priestoroch bratislavskej Starej tržnice je rozdelený do dvoch priestorov. V hornom, do ktorého sa verejnosť dostane priamo z Námestia SNP, ponúka prístup k „čistejším“ prístrojom, ako je laserová rezačka, 3D tlačiareň či ploter. Pre užívateľov sú pripravené aj 3D perá, ktoré Nadácia Orange venovala Labu pri oficiálnom otvorení 14. marca. Návštevníci nájdu v tomto priestore okrem strojov i obchod s drobným spotrebným materiálom, k dispozícii tiež majú študijné materiály, knihy, časopisy, návody, aj hotové produkty, ktoré v Labe vznikli. Zakúpiť si tu môžu aj občerstvenie. Priestor bude rovnako slúžiť primárne mimovládnym organizáciám a start up-om na workshopy a rôznorodé vzdelávacie aktivity, diskusie, stretnutia.

V suterénnych priestoroch postupne pribudnú hlučnejšie stroje na spracovanie dreva, frézy, píly, mikropočítače a ďalšie technológie určené na digitálnu fabrikáciu. Lab je prístupný širokej verejnosti každý pracovný deň od 8.00 do 22.00 hod. Fungovať bude aj pre členov, ktorí si za malý poplatok budú môcť zarezervovať pravidelné časy na prácu s jednotlivými strojmi.

Učebné pomôcky, prototypy i nábytok

Mladých ľudí môže do Labu prilákať najmä všestrannosť využitia strojov – sami si totiž poľahky dokážu vyrobiť školské pomôcky či prototypy svojich nápadov. Či už pôjde o bábky do študentských filmov, makety architektonických budov alebo dizajnérske produkty, v Labe nie je skoro nič nemožné. V Labe budú aj podujatia, na ktorých môže verejnosť stretnúť zaujímavých domácich i zahraničných odborníkov z oblasti digitálnej inovácie a získať tak inšpiratívne know-how. Kreatívne laboratórium, v ktorom sa pomocou technológií budúcnosti menia predstavy na skutočnosť a teória na prax, verí, že pritiahne živú komunitu zvedavých mladých ľudí.

Lab je súčasťou medzinárodného programu Solidarity FabLab a vznikol s podporou Orange Foundation.

Informácie o pripravovaných podujatiach budú priebežne zverejňované na webstránke www.lab.cafe či facebookovom profile Labu, alebo na našej web stránke.

Tešíme sa na vás.