Kultúrno-komunitné centrum Bašta

Kultúrno-komunitné centrum Bašta vo východoslovenskom Bardejove oslavuje 10 rokov od svojho vzniku. Bašta, ktorú prevádzkuje občianske združenie Different, si za tie roky našlo svoje stabilné miesto na kultúrnej mape Slovenska a aj v srdciach miestnych komunít a ľudí.

Od roku 2013 prevzalo od mesta do prenájmu schátraný objekt gotickej Hrubej bašty, ktorý postupne rekonštruuje a organizuje v ňom celoročne kultúrno-komunitný program v počte 250 – 300 akcií v roku. V rámci programu Aktívna komunita s Nadáciou Orange bude Bašta v roku 2023 oslavovať množstvom zorganizovaných podujatí a workshopov v oblasti rozvoja digitálnych zručností, digitálnej bezpečnosti a kreativity. Pre stredoškolákov pripravujú sériu workshopov 3D tlače, sériu workshopov práce s mobilom, filmovaním a tvorby online prezentácií a podcastov. Pre širokú verejnosť pripravia diskusno-prezentačné večery s hosťami z IT biznisu, podporujúcimi komunitný rozvoj a večery s témou Hoaxy a digitálna bezpečnosť, ako aj interaktívne predstavenie TROLLO. Pripravia ďalšie diely youtube videí v Edícii Monumenty s príbehmi Bardejovčanov.

Okrem toho sa bude tím Bašty naďalej vzdelávať a pracovať na tom, aby ponuka centra bola pre miestne komunity prínosnejšia a adresnejšia. Rok 2023 sa bude niesť aj pod heslom: Partnerstvá a spolupráce budujú lepšie časy s cieľom vytvárania dobrých partnerstiev na úrovni mesta, biznis sektoru a spriatelených organizácií.